Софтуер

Microsoft разкри нови руски атаки срещу предварителните избори в САЩ

CIO Media

Microsoft обяви във вторник, че е открила нови опити на руски хакери за пробиви на компютърните мрежи на основни американски партии. Това се случва в навечерието на предварителните избори, на които привържениците на отделните политически сили номинират кандидат-президентите. „Асошиейтед Прес“ (АП) цитира изявление на компанията, според което хакерска група, свързана с правителството в Москва, е създала фалшиви домейни, наподобяващи официалните страници на две консервативни американски организации: Институтът „Хъдсън“ и „Международният републикански институт“. А други три фалшиви сайта били създадени по подобие на такивива,собственост на Сената. 

Microsoft не дава повече подробности относно фалшивите домейни.

Разкритието идва седмици, след като за подобни опити съобщи сенаторът демократ от Мисури, Клеър Маккаскил, която е кандидат за нов мандат. Tя също се позова на информация от Microsoft, че руски хакери се опитали неуспешно да проникнат в компютъра й в Сената.

Случващото се сега повтаря аналогични кремълски атаки от 2016, за които разузнаването на САЩ твърди, че са целели да подпомогнат избора на републиканския кандидат и настоящ президент на САЩ Доналд Тръмп, като навредят на опонента му Хилари Клинтън.

Този път, освен лансирането на една политическа партия пред друга, "дейността е фокусирана и върху разрушаването на демокрацията", заяви в интервю Брад Смит, президент и главен юрисконсулт на Microsoft.

По думите му няма доказателства, че хакерите са успели да подведат някой целеви потребител да кликне на фалшивите страници, но ако това е станало, той е жертва на комютърна инфилтрация, скрито наблюдение и кражба на данни. Двете организации заявиха, че внимават за „прицелени“ атаки ( spear-phishing) по мейла, тъй като работата им в полза на световната демокрация често предизвиква гнева на авторитарните правителства. Борда на „Международния републикански институт“ включва 6-има сенатори от същата формация, както и един от най-отявлените критици на Кремъл и кандидат-сенатор от Юта, Мит Ромни.

Microsoft счита, че атаките са организирани от хакерската група Strontium, наричана още Fancy Bear или APT28. Според разследването на спецпрокурора Робърт Мълър, групата е свързана с с руското разузнаване ГРУ (Гла́вное разве́дывательное управле́ние) и хакването на имейли през 2016, както на щаба на демократите, така и на кампанията на Клинтън.

“Нямаме съмнения - кой е отговорен за атаката“, заяви Смит.

Microsoft започна съдебна битка със Strontium във федерален съд във Вирджиния през лятото на 2016. Миналата година компанията получи разрешение от съда, да свали определени фалшиви домейни, създадени от групата. Досега са „затворени“ 84 неистински уебсайта, създадени от групата, включително и последно обявените 5 интернет страници.

Тезата на технологичната компания пред съда е, че чрез създаването на фалшиви, но реалистично изглеждащи страници хакерите злоупотребяват със запазените марки и услуги на Microsoft, за да проникнат в целеви компютърни мрежи, да инсталират злонамерен софтуер и да крадат чувствителни имейли и други данни.

Смит обяви още, че компанията предлага безплатна защита на киберсигурността на всички политически кандидати, кампании и други политически организации в САЩ, ако използват софтуера на й - Office 365. Facebook и Google също популяризират подобни инструменти за борба с намесата в кампанията.


X