Софтуер

Блокчейн технологията като инструмент за контрол на веригата за доставки (Част 1)

CIO Media

SAP работи с повече от две дузини производители, фармацевтични, технологични и логистични компании в стремежа си да създаде автоматизирана система за проследяване на веригата за доставки, базирана на блокчейн. По този начин софтуерният гигант смята, че ще подсили видимостта и сигурността на стоки от първа необходимост като храни и лекарства.

Компанията прави пилотни тестове на своята платформа SAP Cloud Platform Blockchain с 16 доставчика на хранителни продукти от фермата до крайния потребител - Maple Leaf Foods, Johnsonville, Naturipe Farms, Tate & Lyle, Natura и т.н. Според SAP услугата дава възможност на компаниите да изграждат и разширяват бизнес приложенията си с помощта на платформата MultiChain, изградена на база системата с отворен код Hyperledger Fabric на Linux Foundation. Клиентите на SAP, които използват облачната платформа на компанията, могат да се включат в пилотните тестове на системата от споделени счетоводни записи, функционираща в нея”, обяснява Хала Зейн, президент на групата за снабдяване и производство на SAP. Оттам клиентите скоро ще могат да използват API, за да свържат блокчейн веригата с други приложения, като системата за управление на релационни бази данни на SAP – HANA - например. "Потребителите първо свързват приложенията си с нашия облак, а след това ги интегрират с блокчейн платформата, като използването ѝ се превръща в реална опция, когато мениджърите сметнат, че това е нужно”, коментира още Зейн.

В търсене на сътрудници за създаването на глобална платформа за веригата за доставки, SAP наскоро създава партньорски консорциум, състоящ се от седем компании, включително Intel, Hewlett Packard Enterprise Co. (HPE), UPS и Airbus. След това компанията провежда проучване сред клиентите на нейната облачна инфраструктура, използващи блокчейн решения, и установява, че 92% от тях виждат в тази технология потенциална бизнес възможност, особено когато тя бъде отнесена към веригата за доставки и Интернет на нещата (IoT). Много компании се интересуват от блокчейн технологията като възможност за създаване на по-ефективни работни потоци, но управлението на веригата за доставки е едно от най-подходящите приложения за нея”, категоричен е Випул Гойал, доцент в катедрата по компютърни науки в Carnegie Mellon University (CMU).

Въпреки че SAP Cloud Platform Blockchain навлиза в различни отрасли от няколко месеца, приложенията, които ще позволят въвеждането на данни от специфичните индустрии, продължават да се развиват. Следващия месец се очаква германската компания да обсъди с консорциума пътна карта за разработването на тези приложения.

Към момента в инициативата за съвместна разработка на иновации, базирани на блокчейн, организирана от SAP, са се включили около 65 компании. Нейната цел е да помогне на организациите да използват продуктите от производствената и снабдителната верига, подсилени от блокчейн технологията, за повишаване на прозрачността, безопасността и сътрудничеството в отрасли като транспорт, хранителни стоки и фармацевтична индустрия.

Разбира се, SAP не е единствената организация, която разработва подобна система за проследяване на веригата за доставки. През януари Maersk и IBM обявиха съвместна инициатива за разгръщане на базирана на блокчейн електронна система за доставки, която ще дигитализира веригата и ще проследява международните товари в реално време. Този месец двете компании обявиха, че в пилотния проект са се включили 94 организации.

Modum, стартъп компания-доставчик на сензори за IoT и софтуер за проследяване, работи с Лабораторията за съвместни иновации на SAP, за да обедини данните от своите сензори с облачната блокчейн услуга на софтуерния гигант.

Сензорите на Modum следят състоянието на опаковките при транспортиране - температурa, влажност, вибрации и излагане на светлина - за да помогнат на клиентите на платформата да спазват правилата за безопасност и изискванията за качество. Сензорите могат да бъдат синхронизирани в пакет чрез NFC или Bluetooth с приложения на мобилни устройства. След това данните могат да бъдат качени в блокчейн платформата, където технологията за интелигентни договори автоматично задава параметрите, които се изискват за безопасна доставка, към IoT устройствата.


Блокчейн технологията като инструмент за контрол на веригата за доставки (Част 1)

© CIO Media, Cio.bg

Например, дадено лекарство, което се транспортира, може да се нуждае от температурен диапазон около 20 градуса. След като бъде доставена пратката, данните от датчика могат да бъдат качени отново в неподлежащите на промяна споделени счетоводни записи, за да могат да бъдат проверени впоследствие от оторизираните страни. "Всички данни за температурата се четат и се качват в облака, след което се оценяват в рамките на интелигентния договор от изпращача, получателя и логистичната компания", обяснява Марк Деген, съосновател на Modum.

Иначе стартъп компанията използва блокчейн технологията на Етериум отпреди, но чрез SAP вече е в състояние да предложи верига от споделени счетоводни записи, базирани на Hyperledger. Modum също така участва в тестовете на бета версията на услугата за релационни бази данни – HANA – свързана с блокчейн платформа, която дава възможност за обмяна на данните между двете среди.

Общият брой на свързаните IoT сензори и устройства се очаква да скочи от 21 милиарда тази година до 50 милиарда през 2022 г., сочат последните изследвания на Juniper Research. Чрез своя интелигентен софтуер за автоматизация на бизнеса, блокчейн предлага възможност за автоматично свързване и предаване на данни от тези IoT устройства към електронни записи чрез P2P мрежа, която елиминира необходимостта от централен сървър.

Очаквайте продължение!


X