Софтуер

Изкуственият интелект днес: незряла технология с огромен потенциал

CIO Media

Повечето компании разпознават необходимостта от въвеждане на някаква форма на изкуствен интелект, но само малък брой от тях са внедрили или са в процес на имплементирането му. Проучване на Gartner, проведено наскоро сред ИТ директори, показва, че към момента с изкуствен интелект работят едва 4 на сто от организациите.

Въпреки това се очаква драматичен ръст в близко бъдеще. Проучването открива, че една пета от компаниите планират в скоро да внедряват AI решения или вече са стартирали подобни проекти. Според специалистите засега изкуственият интелект се сблъсква с традиционните препятствия на всяка недоказана и непозната технология, но се подготвя за голям удар през следващите няколко години.

AI има огромен потенциал, но като всяка незряла технология крие рискове за тези, които инвестират в него. Ако вземем за пример автомобилите, са минали 250 години, преди колата да се наложи и да се превърне в най-масовото средство за придвижване, каквото е днес.

Изкуственият интелект е друга идея, която вероятно някой ден ще стане технология с масово предназначение. Сигурно обаче и на него ще му отнеме много време, предполагат експертите. Идеята за изкуствен интелект съществува от 60-70 години и прогнозата е, че ще отнеме още 60-70 години, за да стане масово използван.

Вече има обаче компании, които са доверили цели процеси на AI. Такъв е случаят с британския онлайн магазин Ocado, чиято верига за доставки се управлява изцяло от изкуствен интелект. Друга система, базирана на AI, се занимава с разпределянето на покупките в камиони. Така процесът от поръчката до натоварването на камиона отнема 10 минути. Това позволява на склада на Ocado в Бирмингам да доставя 1,3 млн. продукта на ден.

Ще има обаче сложен набор от процеси с използването на изкуствен интелект, които водят до задънена улица, преди технологията да стане достатъчно зряла и да се приеме напълно в обществото.

Незрялост

AI все още е незряла технология по отношение на бъдещи възможности и функции. Към момента е концентрирана върху основните технологии като осигуряване на процесорна мощ, невронни мрежи и др. След като се развие, ще получи бърз набор от технически подобрения, а широкото разпространение на основната технология ще доведе до създаването на голям брой продукти за ежедневна употреба.

В момента много AI системи изискват персонализация и много настройване. Стандартите са малко и доста ограничени. Циклите на разработка и тестване са твърде дълги, а фалстартовете забавят развитието на системите.

Специалистите от Gartner очакват през следващите 75 години да има няколко поколения изкуствен интелект. Те ще създадат нови пазари и вероятно дори нови индустрии.

Планове за дългосрочно развитие

Стратегическото планиране в момента се основава на базата на изграждане на дългосрочни перспективи. Изкуственият интелект е област, в която трудно може да се прогнозира как ще се развие. Едва ли ще можете да си отговорите на въпроса „Как ще изглеждат нашите системи на базата на изкуствен интелект след години?“.

Gartner съветва да намалите стратегическото си планиране до период от 7 до 10 години. Този хоризонт ще ви позволи да избегнете традиционните капани. В това се включват неуспех при изграждането на необходимите компетенции, прекалено големи инвестиции в продукти и архитектури с кратък живот, разходи за неправилни решения или инвестиции и неспособност да се разпознаят важните технически, социални и политически събития, които ще определят курса на развитие на изкуствения интелект.

Изкуственият интелект може да реши текущи бизнес проблеми, ако разработите приложенията внимателно. В дългосрочен план компанията ще може да се възползва от повече възможности на AI, за които в момента не подозирате. Затова специалистите съветват да експериментирате с изкуствения интелект и да имате визия в каква посока ви е нужно да се развие.

 

 


X