Софтуер

Има ли наистина интерес към блокчейн

CIO Media

Проучвания на PwC (PricewaterhouseCoopers) и Deloitte показват, че хиляди респонденти са стартирали блокчейн проекти, а една на всеки три вече използва технологията в процесите си.

Анализ на PwC сред 600 изпълнителни директори разкрива, че 84% активно се интересуват от блокчейн: 20 на сто се намират във фазата на проучване, 32% - на разработка, 10% - в пилотно внедряване на проекти, при 15 на сто технологията се използва активно, а 7 процента са спрели на пауза своите проекти. Останалите 14% от респондентите към момента не проявяват интерес.


Данните на Deloitte са сходни. 74% виждат в блокчейн „интересен бизнес случай“. 34 на сто съобщават, че вече имат блокчейн система в производство, а други 41% очакват организацията им да внедри блокчейн приложение през следващите 12 месеца. Проучването на Deloitte е направено сред 1053 изпълнителни директори на корпорации с годишен приход от над 500 млн. долара. Изследването обхваща компании от Канада, Китай, Франция, Германия, Мексико, Великобритания и САЩ.

Тъй като организациите влагат ресурси в тази блокчейн, очакваме технологията да се развие значително през следващите години. Тя има потенциал да осигури голяма ефективност, да поддържа нови бизнес модели и източници на приходи, което вече се е доказало в реално работещи проекти“, обобщава Deloitte.

Раджеш Кандасвами, главен изследовател на блокчейн в Gartner, обаче твърди, че въпреки че корпорациите декларират голям интерес, броят на реалните внедрявания е малък. Повечето индустрии не са дори близо до това да започнат блокчейн проекти, но дори когато правят нещо, то е съвсем ограничено и цели по-скоро да се тества технологията, отколкото да се реши реален бизнес случай“, коментира той.

Защо компаниите изчакват

Проучване на Gartner сред 3100 ИТ мениджъри показва, че малко повече от 1 процент имат реални внедрявания на блокчейн системи. Очаква се скоро анализаторите да представят ново изследване, но, според Кандасвами, броят на използващите технологията остава малък. Причина за слабия интерес е необходимостта от специфични умения (според 23% от респондентите) и трудността да се намерят специалисти, които ги притежават (18 на сто). 14% смятат, че блокчейн изисква голяма промяна в корпоративната култура, а 13 на сто вярват, че внедряването на технологията трябва да бъде предшествано от промяна в структурата на ИТ поделението, показват още данните на Gartner.

45% от респондентите на PwC отчитат, че пречки пред внедряването на блокчейн е в липсата на доверие във възможностите на технологията и регулаторната несигурност.

Потребителите трябва да изградят доверие в самата технология. Както и в други случаи, и тук има предизвикателства и колебания относно надеждността, скоростта, сигурността и скалируемостта. Съществуват и притеснения, свързани с липсата на стандартизация и евентуалната липса на оперативна съвместимост с останалите блокчейн вериги“, коментират от PwC.

Мултитрилионна индустрия

В същото време всички анализатори смятат, че блокчейн ще се превърне в мултитрилионна индустрия през следващото десетилетие. Gartner прогнозира, че блокчейн ще генерира годишна бизнес стойност от повече от 176 млрд. долара до 2025 и повече от 3 трилиона до 2030.

Можем да допуснем, че между 10 и 20 процента от глобалната икономическа инфраструктура ще работи с блокчейн-базирани системи до края на другото десетилетие“, коментират от PwC. За следващата година компанията открива, че 40 процента от респондентите на нейното проучване ще инвестират поне 5 млн. долара в блокчейн проекти.


X