Софтуер

Художниците на данни свързват бизнеса и ИТ

CIO Media

Чарлс Джоузеф Минард е може би най-известният художник на данни. Той комбинира различна информация като номера на ескадроните, посока, температура и терен, за да нарисува през 1869 г. визуализация на френската инвазия в Русия от 1812 г. Въпреки че опитът на Наполеон завършва катастрофално, картата на Минард е известна като „една от най-добрите статистически рисунки, създавани някога“.

Ако Минард живееше в наши дни, щеше да бъде много успешен в една нова категория специалисти – художниците на данни. Те се занивамат с това да свързват ИТ с бизнеса, като създават визуализации от терабайти неясни данни. Целта е информацията да бъде разбираема и бизнес лидерите да могат по-бързо да вземат решение.

Роля и отговорности на художника на данни

Като се има предвид, че вземането на решения в днешно време се основава на задълбочен анализ на информацията, ролята на художника на данни може да стане критична, смята Джъстин Лангсет, изпълнителен директор и основател на Zoomdata. Първоначално изгря ролята на „учените по данните“, а сега е необходим специалист, който да преведе тяхната информация на мениджмънта. Новата роля комбинира техническата експертиза на специалист по данните с креативните способности на художниците и графичните дизайнери, казва Лангсет.

По средата на всички разговори за изкуствен интелект, големи данни, машинно обучение и решения на базата на информация, осъзнахме, че все повече компании се опитват да разказват истории с използването на инфографики, но това не показва цялата история“, коментира Лангсет. „Проблемът е, че инфографиката е статична, докато информацията тече непрекъснато и новите данни могат да означават нови резултати. Съществува и проблем с разбирането – хората от бизнеса не разбират езика, който говорят техническите специалисти. Тук е мястото на художника на данни, който да представи техническата информация по лесен за разбиране начин.“

Ползата от наемане на художници на данни

Художниците на данни могат да осигурят конкурентните предимства на компанията, като й дадат възможност да взема решения бързо. Те трябва да притежават умения да правят визуализацията на данни интерактивна, така че мениджърите и ИТ лидерите да могат да проиграват различни сценарии и да разделят данните по различни области на важност, казва Лангсет. Това означава, че бизнесът може да взема решения по-бързо и да е на крачка пред конкурентите си.

В днешно време почти всички имат CRM системи и други технологии, които да им помагат в бизнеса“, казва Лангсет. „Но те сами по себе си не правят компаниите иновативни и конкурентоспособни. Значение има това, което правиш с тази технология. Успешни ще бъдат организациите, които могат да вземат по-добри решения, по-бързо и базирани на по-подредени данни, които могат лесно да разберат. С анализите в реално време, които предоставят художниците на данни, може да се експериментира с различни възможности, да се видят различни резултати и да се избере най-подходящото решение“.

Според Чарлс Бойси, съосновател и главен директор по иновациите на платформата за визуализация на данни от здравеопазването Clearsense, художникът на данни помага за поддържането на по-добра финансови, оперативни, бизнес и понякога дори клинични резултати.

Ползите за нас като компания, която обслужва сферата на здравеопазването, са двупосочни. ИТ експертите, мениджмънтът и медиците имат нужда от различна информация“, казва Бойси. „Ако данните за пациента могат да се представят във формат, в който да се възприемат от пръв поглед, това може да доведе до по-бързо вземане на решения и по-добри резултати за пациентите. Това, от своя страна, води до по-добри бизнес и финансови резултати“, допълва той.

Умения на художника на данни

Художникът на данни притежава уникална комбинация от умения. Той е отчасти програмист, отчасти учен и отчасти артист. Компютърните познания са му необходими, за да интерпретира данните визуално, уменията в областта на боравене с информация, за да определи съответните данни и формат коректно, и креативните умения, за да трансформира информацията в лесни за възприемане изображения.

Това е една хибридна позиция. Изискват се познания по JavaScript, но също и инструменти с отворен код, които помагат да се правят персонализирани визуализации. Трябва също да работите тясно с учените, тъй като информационната грамотност е ключова. Необходими са дори известни познания по психология, тъй като художникът трябва да умее да разбере какви умения за възприемане на информацията имат колегите му.“, допълва Лангсет.

Заплата

Тъй като подобна комбинация от качества се среща твърде рядко, художникът е в позиция сам да определи каква заплата иска да получава. „Относително лесно е да се намери JavaScript програмист, малко по-трудно – учен с опит в JavaScript. Като се добави към това компетенция в областта на изобразителното изкуство, броят на експертите се свива съвсем. Чувал съм слухове, че дори младши специалистите в тази област в Силициевата долина работят за 400 хиляди долара годишно“, казва Лангсет.

Какво да търсим у един художник на данни

С толкова специфична комбинация от качества, художниците на данни са трудни за намиране. Възможно е обаче да се развие такъв специалист вътре в компанията. Компанията Clearsense търси хора с художествени умения и след това ги обучава в областта на технологиите. Геймърите също са подходящи за подобна позиция.

На първо място са художествените умения, тъй като тях или ги притежаваш, или не.”, коментира Бойси. „Когато видите портфолиото на някого и прецените, че има необходимите качества, винаги можете да го обучите на технически умения, анализ на данните и другите необходими неща. Геймърите са добро попадение, защото имат нужната визия – те така или иначе са потопени в други светове. UX/UI професионалистите също притежават тази комбинация от умения.“, допълва той.

Бойси смята, че някой ден много ИТ специалисти ще могат да добавят към профилите си „художник на данни“. Позицията става все по-популярна в корпорациите и все повече организации се стремят да интегрират платформи за визуализация на данните в своите решения. Това позволява на крайните потребители да се развиват в посока на художници на данни, макар и на аматьорско ниво, допълва той.

Бъдещето на тази професия е интересно, защото много технологични приложения са свързани с анализ на данните и инструменти за визуализация. Вярвам, че все повече хора ще развиват умения, с които да персонализират визуализации на компанията си в полза на своите организации“, заключва той.


X