Софтуер

Толкова ли сме близо наистина до 5G?

CIO Media

Мненията, че 5G ще позволи разработката на безопасни автономни коли, стрийминг на виртуална реалност, дистанционна хирургия, 3D холографски видео разговори и още множество революционни трансформации, преобладават в публичното пространство. Компаниите, които изграждат 5G технология, казват, че реалните скорости ще бъдат 10 до 20 пъти по-бързи от 4G - реалистично между 100 и 200 мегабита в секунда – и по-важното - 5G трябва да има много по-ниска латентност (от около 20 милисекунди за днешните мрежи до около 1 милисекунда за 5G). Това от своя страна означава, че всичко в облака ще бъде по-бързо достъпно, а видеообажданията – с много по-добро качество.

Най-хубавото от всичко е, че новите 5G смартфони излизат следващата година, така че всички тези предимства ще са в ръцете ни в най-скоро време.

Тук обаче се намесват други мнения, според които 5G няма да бъде толкова чудесна технология в скоро време. Преди да стигнем до там, нека си припомним как, кога и къде ще се появи 5G, започвайки от смартфоните.

5G смартфоните идват

Moto Z3 на Motorola е единственият смартфон, който към днешна дата може да бъде надстроен до 5G. Това би изисквало добавянето на устройството 5G Moto Mod, което най-малко удвоява дебелината на телефона. И все пак, чисто технически е вярно, че първият телефон, който може да поддържа 5G, вече е на пазара.

Xiaomi може да представи своя съвместим с 5G Mi Mix 3 смартфон в рамките следващия месец, а сходният модел One Plus се очаква да се появи през януари.

Sprint и LG си партнират за разработката на 5G устройство, което работи изключително в мрежата на Sprint, като би трябвало да са готови през първата половина на следващата година.


Толкова ли сме близо наистина до 5G?

© CIO Media, Cio.bg

Очаква се и Huawei да пусне на пазара сгъваеми 5G смартфони през лятото на 2019 г.

Въпреки че Apple не обяви нищо в раздел 5G, компании като Mobile Viewpoint работят върху приложения за iOS, които дават 5G съвместимост на съществуващите модели iPhone (както и на такива с Android). Така или иначе всички смартфони от висок клас трябва да поддържат 5G до 2022 г. Повечето потребители на смартфони в индустриалната сфера вероятно ще имат 5G устройства до 2025 г.

Много скоро ще имаме 5G смартфони. Но означава ли това, че ще имаме 5G?

Проблемът

Някои анализатори смятат, че забележката на фантаста Уилям Гибсън: "Бъдещето вече е тук - просто не е много равномерно разпределено", важи напълно, когато става дума за 5G. Convention Center в Лос Анджелис, който е собственост на самия град, е първото място в САЩ, където беше инсталирана постоянна 5G безжична мрежа по-рано този месец.

Британският телекомуникационен оператор EE вече тества 5G в Лондон. Покритие градът трябва да има през следващата или по-следващата година.

T-Mobile ще даде старт на своя мрежа в 30 града в САЩ през 2019 г., а Sprint - в шест. Китай и Южна Корея също ще имат свои 5G мрежи в рамките на следващите 12 месеца

За съжаление, тези планове на хартия изглеждат по-добре, отколкото на практика. Когато доставчиците обещават всичо това, е лесно да си представим цялостно покритие на градовете. Но не така функционира 5G.

Как функционира 5G

Важно е да се знае, че 5G не е една технология, а ансамбъл от технологии, много от които все още не са стандартизирани. Те позволяват използването на много високи честоти. Колкото по-висока е честотата, толкова по-къса е дължината на вълната. По-късите дължини на вълните позволяват по-бързи скорости и по-ниска латентност.


Толкова ли сме близо наистина до 5G?

© CIO Media, Cio.bg

Но тук има еднин капан - при по-къси дължини на вълните разстоянието между устройството и „базата“ трябва да бъде много по-малко, а сигналът има по-малка сила на преминаване през обекти като стени и дървета. За да се преодолеят тези пречки, компаниите трябва да разполагат с много повече „бази“, отколкото изискват съвременните технологии.

За да имат добро покритие, доставчиците трябва да изградят 5G антени навсякъде и то много близо до потребителите, а това отнема време и средства, така че разпространението на инфраструктурата ще бъде бавно и неравномерно.

Затова и когато компании като Sprint, T-Mobile и Verizon казват, че ще пуснат 5G в един град, това означава, че 5G ще се предлага в някои ограничени части на този град.

Едновременно с това, тъй като 5G връзките изискват повече мощност, чиповете, които поддържат този режим, ще бъде проектиран така, че да дават предимство на 4G и да преминават в режим 5G само когато приложението изисква висока честотна лента.

Поради нуждата от пестене на батерията, ограничената инфраструктура и възможните смущения, нашите 5G смартфони ще се сблъскат с редица предизвикатлества пред реално 5G свързване. По друг начин казано, поне пет години още смартфоните ще използват 4G почти през цялото време, дори когато имат 5G функционалност в 5G град.

Надеждните 5G мрежи ще са малко и надали скоро ще се срещат често из градските пространства. Последователната, бърза и надеждна 5G мрежа, за която всички говорят, ще бъде достъпна в някои офиси и определени места като цяло, но не и широко разпространена.

Доставчиците на безжични услуги се надяват, че 5G ще им позволи да се конкурират с компаниите на сателитен интернет и телевизия, но истината е, че има много анализатори, които смятат, че трябва да минат поне 15 години преди 5G да замени напълно 4G за масовия потребител.

5G няма да бъде достатъчно надежден в скоро време за компании като Apple и Samsung, за да имат те възможност да изнесат изчислителните процеси на смартфоните към облака, което пък означава, че още дълго време потребителите ще трябва да плащат сериозни суми, ако искат смартфони с висока производителност.

Но начинът, по който функционира 5G, ще доведе и до други проблем.

Здравни препятствия

Тази седмица, обединение от 52 организации, наречено Американци за отговорни технологии, призова Федералната комисия по комуникациите (FCC) да забави разгръщането на 5G инфраструктура, докато не са ясни потенциалните здравни ефекти. Организациите се позовават на тезата, че "нововъзникващи науки могат да бъдат свързани с радиочестотна микровълнова радиация със сериозни биологични вреди".

Различни градове, един от които е Мил Вали, Калифорния, вече приемат закони за спиране на 5G инсталации. Това, може би, звучи много познато, тъй като въпросът не веднъж е повдиган и по отношение на антените на телекомуникационните оператори в момента. Като цяло темата се обсъжда от десетилетия.

При 5G обаче е различно. Технологията идва с изискване кулите да са много повече на брой и в много по-голяма близост до потребителите. В някои американски градове вече алармират, че пред вратите им се инсталират подобни транслационни кули (такъв е американският град Северен Потомак, където вече има повече от 60 5G кули).

Дали ще се появи категорично и общоприето доказателство в едната или другата посока все още не е ясно, което пък ще даде възможност дебатът да продължи неопределено време, а и трудно може да се очаква при това положение да се постигне консенсус, че 5G инфраструктурата е напълно безвредна.

Единствените въпроси са: Колко голяма ще е се съпротивата срещу 5G и колко ефективна ще бъде тази опозиция при отлагането на нейното разгръщане?

Това, разбира се, са спекулации, но те достатъчно ясно показват, че безоблачното бъдеще на 5G мрежата, което много анализатори вещаят, може да се окаже не толкова безоблачно, или поне не толкова скорошно.

 


X