Софтуер

DataArt и BANKEX пускат услуга за сигурно съхранение на криптовалута

CIO Media

Международната технологична компания DataArt, която проектира, разработва и поддържа индивидуални софтуерни решения, и BANKEX, водеща финтех компания, обявиха партньорството си и пускането в експлоатация на услугата BANKEX Custody Service. Тя дава възможност за съхранение на криптирани данни, базирани на блокчейн, чрез пълна защита срещу щети, причинени от виртуални атаки или човешка грешка.

DataArt изиграва ключова роля в разработването на BANKEX Custody - механизъм за съхранение на криптовалута, подобен на стандартен банков сейф.  За целта титулярът сключва договор за съхранение с BANKEX Custody, а частните ключове за криптираните парични портфейли се съхраняват без външен достъп, включително без достъп от екипа на BANKEX. Депозитната разписка след това се отчита като актив.

След като BANKEX Custody стартира с едномесечен период, през който можеше да се използва само чрез покани, услугата вече е напълно достъпна за всички потребители.

BANKEX Custody приема различни криптовалути като Bitcoin Cash, Bitcoin, Litecoin, Ethereum и BKX (базиран на Ethereum банкноти ERC-20) и е достъпна, както за индивидуални, така и за институционални инвеститори. Към момента няма такса за услугата и няма изискване за минимална стойност на депозита.

"Много от технологичните компании твърдят, че имат опит в блокчейн, но истинският производствен опит с този тип технологии е трудно постижим", коментира Игор Хмел, изпълнителен директор на BANKEX и добавя: "Екипът на DataArt допринесе с висока технологична експертност и нивото на сигурност, постигнато чрез партньорството ни, надминава стандартите, които съществуват към момента. И въпреки че услугата е подходяща за институционални инвеститори, фактът, че не се изисква минимален депозит означава, че можем да обслужваме и по-малки фирми и физически лица, притежаващи не особено големи криптоактиви“.

"Блокчейн в областта на финансовите услуги е една от най-значимите и най-силно застъпени сфери в работата на DataArt. Разработването на услуга, която е нова за индустрията, винаги е предизвикателство и отговорност, а ние очакваме с нетърпение да продължим партньорството си с BANKEX“, допълва Алла Лемлек, вицепрезидент „Бизнес развитие“ в DataArt.

BANKEX и DataArt планират да продължат да развиват услугата и да добавят нови криптовалути.

 


X