Софтуер

Подгответе се за новия Wi-Fi стандарт

CIO Media

Голяма част от компаниите в момента разчитат на Wi-Fi, за да управляват ефективно своите бизнес операции. Именно и затова търсенето на по-бърза и надежда безжична интернет връзка се увеличава, а изискванията за скорост и свързаност за компаниите непрекъснато се повишават.

Организациите обаче не могат повече да губят време в управлението на Wi-Fi или проблеми, свързани с мрежата. Това отнема от техните ресурси, които могат да се използват за стартирането на нови инициативи за доставяне на дигитални продукти, услуги и модели за приход.

Именно затова главните технически директори трябва да започнат да се подготвят за 802.11ax, който се очаква да стане новият Wi-Fi стандарт. 802.11ax ще достига скорост, която може да поддържа значителен брой потребители и по-голяма честотна лента, подходяща за 4K видео излъчване.

Това означава, че компаниите трябва да помислят какви са адекватните съоръжения за пренос и какви са изискванията за мощност, така че инфраструктурата да може да поддържа този нов стандарт. Изключително важно е тези пътни карти да се приложат, тъй като ще бъдат необходими години, за да се изпълнят необходимите структурни промени в настоящата инфраструктура.

Wi-Fi на бъдещето – какво е 802.11ax?

Новият 802.11ax Wi-Fi стандарт предлага няколко предимства пред 802.11ac. На първо място ще се подобри скоростта – 802.11ax може да постигне максимална теоретична скорост от 1201 Mb/s, което е значително подобрение спрямо 335 Mb/s. Новият стандарт освен това много по-ефективно ще постига висока скорост благодарение на технологията OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access).


Подгответе се за новия Wi-Fi стандарт

© CIO Media, Cio.bg

Тази нова технология позволява един безжичен канал да се раздели в множество „частични канали“, като така позволи на до 30 различни устройства да комуникират с точката за достъп наведнъж. Това е огромно преимущество, тъй като все повече компании насърчават политиката за „донесете свое собствено устройство“. OFDMA разделя трафика между устройствата много по-ефективно, тъй като точката за достъп получава повече гъвкавост да разпределя данните между устройствата, на база на техните нужди.

Освен това 802.11ax подобрява значително стандарта за Multi-Input and Multiple-output (MIMO), който позволява осем едновременни потока. Промяната ще се усети особено силно при публичните Wi-Fi мрежи, които се използват в места с много потребители като университети, гари, летища и други.

Да се възползваме от IoT

Интернет на нещата променя играта за всеки един бизнес, но само малка част от организациите обмислят как да приложат IoT устройствата по един икономичен начин. Главните технически директори могат да избегнат голяма част от загубите, ако планират предварително и внедрят необходимата инфраструктура, за да подкрепят този тип мрежа.

Например, ако бъдат поставени правилни точки за достъп, могат също така да се поддържат и допълнителни безжични технологии като LoRaWAN, BLE и ZigBee. По този начин Wi-Fi мрежата може да осигури поддръжка за множество IoT приложения, без да трябва да се отделят повече средства за инвестиране в отделна инфраструктура.


X