Софтуер

Биткойн падна до най-ниските нива за годината

CIO Media

В понеделник, цената на биткойн падна под 5,000 долара, продължавайки кошмара, който преследва инвеститорите в криптовалути през голяма част от 2018 г. Продължаващите спадове дойдоха веднага, след като стойността на биткойн достигна почти 20 000 долара през декември 2017 г. От вторник насам цената достигна годишното си дъно - 4,400 долара.

И това въобще не засяга само най-известната криптовалута. През цялата година други виртуални пари също губеха стойност, за да достигнат и те до най-ниските си ставки в рамките на тази седмица.

Криптовалутата е форма на цифрови пари, които се базират на блокчейн технологията, като се генерират от състезанието между различни компютри в изчисленията на сложни математически проблеми. Тази огромна изчислителна мощност създава разпределени, сигурни и прозрачни счетоводни записи, върху които функционира системата на биткойн например.

Нарастването на ентусиазма около биткойн доведе до бързи темпове на инвестиции и спекулации около криптовалутите и блокчейн стартъпите. Появилите се надежди, че покачващите се цени ще привлекат вниманието на институции като банки и правителства, също допринесоха за по-нататъшното даване на легитимност на този бизнес. Някои анализатори дори прогнозираха, че стойността на биткойн може да достигне и 100,000 долара.

 

Но настоящите спадове бяха последвани и от нарастващ скептицизъм относно бъдещето на криптовалутите, както и от редица твърдения, че цените на биткойн са били изкуствено завишени в края на миналата година. Понастоящем Министерството на правосъдието на САЩ разследва дали високата пазарна стойност тогава е била резултат от неправомерна манипулация на пазара. Много експерти предполагат, че, за да се подпомогне рязкото поскъпване на биткойн, е използвана друга криптовалута – Tether.

Патрик Пол Паласиос, президент и главен изпълнителен директор на LoyalCoin (компания, предлагаща платформа за допълнителни възнаграждения на служители, базиранa на блокчейн) смята, че именно разследването е една от многото причини за срива на биткойн. "Това се дължи на комбинация от много фактори, един от които, разбира се, е паниката на хората", смята той.

По думите му инвестиралите в биткойн в момента на покачване на цените, вероятно са били неподготвени за евентуален спад, което води до нестабилност, тъй като те продават инвестициите си. "Те не разбират как функционират криптовалутите. За начинаещите на този пазар има прекалено много нестабилност”, смята Паласиос.

Шон Ансти, изпълнителен председател и съосновател на Blockchain Intelligence Group, обяснява, че инвестициите, които са били наляти в биткойн набързо през миналата година, са били изтеглени също толкова бързо, за да може да се генерира печалба. Въпреки това, той предупреждава, че криптовалутите, както и блокчейн технологията, не трябва да бъдат захвърляни с лека ръка.

Докато някои анализатори предвиждат възстановяване на нивата на биткойн в дългосрочен план, други предполагат, че обратът може да се случи още до края на тази година. Според Том Лий, стратег от Уолстрийт, най-известната криптовалута ще се купува на нива от 15 000 долара още в края на 2018 г. Дали обаче това ще стане факт, ще разберем до по-малко от месец и половина. 


X