Софтуер

Звеното за изкуствен интелект на Facebook навърши пет години

CIO Media

Пет години е ужасно много време в технологичната индустрия. Станалите толкова популярни стартъпи постоянно намират нови и нови начини да развиват все по-бързо продуктите си, като тази тенденция става неудържима с времето. В областта на изкуствения интелект последните пет години могат да бъдат определени само с една дума – трансформация.

Изследователската лаборатория за изкуствен интелект на Facebook (FAIR) тази седмица навърши пет години и, точно както и самият гигант в социалните мрежи, остави незаличим печат върху масовата култура. За добро или за зло, работата на FAIR има голямо влияние върху научноизследователска общност в сферата на изкуствения интелект и се утвърди в основата на начина, по който функционира Facebook.

"Facebook няма как да функционира без дълбочинно обучение. То е залегнало много, много дълбоко във всички аспекти на организацията”, казва главният учен на Facebook Ян ЛеКун пред TechCrunch.


 

"Facebook не разполагаше с никаква научноизследователска лаборатория преди FAIR. Това беше първата, а дотогава компанията се беше фокусирала върху краткосрочните инженерни проекти с шестмесечни срокове, ако не и по-кратки", спомня си той.

Пет години след създаването си, влиянието на FAIR вече е видимо и прониква на всичи нива в компанията. Групата има лаборатории в Менло Парк, Ню Йорк, Париж, Монреал, Тел Авив, Сиатъл, Питсбърг и Лондон. Тези звена са имали партньорства с редица академични институции и са публикували безброй материали и проучвания.

"През първите ми пет години във Facebook бях категорично против създаването на изследователска лаборатория в рамките на Facebook. През 2013 г. обаче, стана ясно, че изкуственият интелект ще има критично значение за компанията и социалната ни мрежа. Това ни накара да се задействаме в тази посока", разказва от своя страна Майк Шрьопфер, СТО във Facebook.

Генезисът на изследователската група води до една вечеря на ЛеКун с Марк Зукърбърг. "Казах му как трябва да се организират изследователски лаборатории и особено идеята за практикуване на открити изследвания. Това, което чух от него, ми хареса много, защото той каза, че откритостта е в ДНК-то на компанията", разказва ЛеКун

FAIR разчита на по-дълги срокове, което ѝ позволява да бъде по-фокусирана в поддържането на своя етос. Едновременно с това, голяма част от най-значимите изследвания на групата се публикуват, което е от полза и за по-широката общност на изследователите на изкуствен интелект. В много отношения обаче, изследователската дейност в това направление се превръща в сериозно съревнование за технологичните компании от Силициевата долина. Отделният статут на FAIR от екипа на Facebook за приложно машинно обучение (AML), който се фокусира основно върху предстоящите нужди на продуктите на компанията, дава на групата "огромно пространство за дългосрочно мислене".

Основната тенденция, според ЛеКун, е FAIR, удвоявайки усилията си, да започне да влияе още повече върху това как хората могат да взаимодействат по-лесно със системите за данни и да получат смислена обратна връзка.

"Разработваме проект, система за въпроси и отговори, която по същество може да отговори на всяко запитване, стига информацията да е налична някъде в Wikipediа. Тя обаче все още не е в състояние да отговори на много сложни въпроси, които изискват извличането на информация от множество източници в Wikipedia и кръстосано препращане към тях. Но определено имаме напредък, който ще направи следващото поколение виртуални асистенти и системи за данни значително по-добри в пресъздаването на разговор между хора", казва още ръководителят на FAIR и добавя: "Ще видите системи, които могат не просто да разпознаят основния обект в дадено изображение, но и да очертаят другите обекти и да дадат текстово описание за тях, а и за цялостното действие в една снимка или картина. Това ще бъде една по-абстрактна гледна точка”.

Звеното вече е постигнало известен напредък в самостоятелното обучение на системите, като от Facebook вече са публикували информацията за начина, по който те използват някои от тези техники за превод между различни езици, за които липсват достатъчно данни за обучение. По този начин се подкрепят потребителите, които се нуждаят от преводи на езици като исландски и суахили например.

Тъй като екипите на FAIR са вперили поглед в следващите пет години, ЛеКун твърди, че на хоризонта се задават много по-големи предизвикателства, с които научната общност ще трябва да се справя.X