Софтуер

Канада и Франция ще обсъдят етичните принципи при използването на AI

CIO Media

Ерата на изкуствения интелект вече настъпва, а в тази връзка Канада и Франция искат да се уверят, че се отнасят към въпроса отговорно. В края на миналата седмица двете страни обявиха своите планове за провеждането на Международен панел за изкуствен интелект (International Panel on Artificial Intelligence, IPAI) – платформа за обсъждане на отговорното използване на AI, което е човекоцентрично и се основава върху правата на човека, разнообразието, иновациите и икономическия ръст, отбелязват от кабинета на канадския министър-председател Джъстин Трюдо. Все още не е ясно кои други страни ще участват, но от френска страна отбелязват, че това ще бъдат както държавите от Г-7, така и членките на Европейския съюз.

Дискусиите обаче ще се провеждат не само между политиците. Франция и Канада планират да включат научните среди, а също така експерти от индустрията и гражданското общество. Макар че е лесно да се хвърлим към апокалиптичните сценарии, когато говорим за изкуствен интелект, това означава да изгубим перспектива за другите начини, по които технологията в крайна сметка ще повлияе на човечеството. Как да създадем AI, който зачита правата на човека и общото благо? Какво означава навлизането на изкуствения интелект и автоматизацията за служителите? И как да разработим AI, на който наистина можем да се доверим? Това са някои от темите, които ще бъдат обсъдени по време на панела, отбелязват от канадското правителство.

Все пак тази платформа може да помогне за стандартизиране на дискусиите около изкуствения интелект. Макар че имена като Стивън Хокинг и Илън Мъск свободно говорят за опасностите от технологията и огромното й влияние върху човечеството, техните предупреждения са доста крайни. Ако повече държави се замислят върху етичните принципи при използването на изкуствения интелект, то има доста голям шанс да успеем да предотвратим потенциални проблеми.


X