Софтуер

Как ще изглежда модерното работно място през 2019?

CIO Media

За да не изостанат в дигиталния свят, компаниите трябва да се фокусират върху дигиталната етика, комбинацията между интелигентност и дизайн, както и върху предоставянето на изживяване без граници. Именно това ще бъдат ключовите тенденции на работното място през 2019, показва изследване на консултантската компания Avanade.

1. Дигиталната етика

Етиката винаги е имала ключово значение за компаниите, но навлизането на изкуствения интелект и автоматизацията увеличи възможността за нежелани последствия и потенциални предизвикателства. Това на свой ред в бъдеще ще засегне служителите, клиентите и партньорите на организациите.

Според изследването на Avanade 89% от мениджърите по света признават, че са се сблъсквали с етична дилема на работното място вследствие на увеличеното използване на смарт технологиите и дигиталнате автоматизация. 87% подчертават, че не са подготвени да се справят с подобни проблеми, които съществуват днес.

Фирмите вече не могат само да говорят за дигиталната етика, категорични са от Avanade. Лидерите трябва да започнат да разработват насочващи принципи, от които да се ръководят служителите в техните организации.


Как ще изглежда модерното работно място през 2019?

© CIO Media, Cio.bg

2. Интелигентността среща дизайна

Компаниите днес избират да съберат дизайна и науката за данните, за да създават по-персонализирани продукти и услуги, както и по-ефективно да привличат вниманието на своите клиенти. Сега е времето същите тези практики да се приложат, за да се създаде изключително изживяван и за служителите.

Изследване на Масачузетския технологичен институт показва, че организациите с най-добро изживяване за служителите постигат високи бизнес резултати, включително удвоят удовлетворението на клиентите, увеличават броя на иновациите и повишават с 25% приходите си в сравнение с конкуренцията.

Напредничавите лидери трябва да създават смесени екипи още в ранните етапи от създаването на услугите и продуктите – за да подобрят както изживяването на служителите, така и това на потребителите.

3. Поглъщащо изживяване без граници

Много фирми все още работят в среда на десктоп и мобилни устройства и не осъзнават, че промяната вече се случва. Светът бързо се движи към пълна мобилност, при която устройството е като продължение на човека – от преносими джаджи до автономни автомобили и сензори в стените.

В условията на постоянно движение изживяването не трябва бъде само физическо, но и виртуално. Създаването на поглъщащо изживяване без граници изисква нов начин на мислене и изграждането на нова ИТ архитектура.

Проучването на Avanade посочва, че според 80% от ИТ мениджърите липсата на модернизация на ИТ системите ще има негативно влияние върху дългосрочния ръст на организациите. В крайна сметка ще трябва да се създаде архитектура, осигуряваща безпроблемно изживяване, което ще допълва живота на служителите и потребителите със съществена информация във всяка една платформа. От консултантската компания съветват компаниите навреме да прегърнат промяната, за да постигнат успех.


X