Софтуер

Дейтатонът Hack the News ще търси решения на проблема с фалшивите новини

CIO Media

Този януари, българската организация Data Science Society организира международно научно състезание, чиято цел е да намери постоянно решение на проблема с пропагандата в новините. Идеята на организацията е свързана със създаването на алгоритъм, който засича къде и каква пропаганда има в даден текст.

В подкрепа на инициативата вече са се отзовали някои от най-големите световни университети - Катарският институт за компютърни изследвания, Масачузетския технологически институт (MIT), университетите в Шефийлд, Калифорния, Мичиган и Тексас. На местно ниво Data Science Society работят с Ontotext и A Data Pro, които обезпечават работата по казуса с данни, използвани за да се тестват решенията.

 

Алгоритми за идентифициране на пропаганда в новините

Следващата кауза на Data Science Society отново е свързана със съдържанието на новините, като този път те са си поставили за цел да намерят алгоритми, които идентифицират манипулативни подходи в представянето на информацията в медиите, или т.нар. пропаганда. С нарастващата роля на социалните мрежи в ежедневието ни, всички сме наблюдавали лавинообразното споделяне на фалшиви новини. С времето обществото ни трупа опит в разпознаването им и отсяването на неистинната информация. Много често, обаче, ставаме жертва на манипулативни подходи, които не са толкова ясно отграничими, а имат силата да променят колективното мнение и да влияят на жизненоважни процеси в обществото ни. Скорошен пример за такъв подход беше явлението Брекзит във Великобритания, което освен голямо количество шеговити картинки в Интернет, донесе и по-ясна представа какво влияние могат да окажат манипулираните информационни източници върху съдбовни колективни решения.

Борбата с манипулацията в новините чрез изкуствен интелект

Подходът, който Data Science Society е предприела в борбата си с пропагандата, е насочен към използването на научни методи за изготвяне на алгоритми, които ще “сканират” големи количества текстови данни и, анализирайки написаното, ще могат да идентифицират статии, които си служат с похвати за манипулиране на общественото мнение. В тази насока ще работят около 200 експерта от цял свят, формирани в екипи, всеки от които ще представи различно решение на проблема. Финалните резултати ще бъдат представени на организирания от Data Science Society Hack the News дейтатон, който ще се проведе в периода 21-27 януари, 2019 г.

Data Science Society е глобално общество от хора, занимаващи се с т.нар. Data science и вече 4 години прилага експертизата на членовете си в името на различни социални и бизнес каузи. Сред най-значимите постижения на международната организация с над 1800 експерти и ентусиасти са разработването на инструменти за прогнозиране на замърсяването на въздуха в градската среда, както и използването на самообучаващи се алгоритми за идентифициране на фалшиви новини. Мотото на тези инициативи е, че всеки социален проблем може да бъде решен с помощта на цялото общество и колективните усилия в правилната посока. 


X