Софтуер

Облачната екосистема е отбелязала ръст от 32% през 2018

CIO Media

Облачната екосистема е надхвърлила 250 млрд. долара през 2018, постигайки ръст от 32%. Това показват данните на изследователската компания Synergy Research Group, събрани от седем ключови облачни услуги, както и от приходите на операторите и доставчиците за последните 12 месеца.

Инфраструктурата като услуга (IaaS) и платформата като услуга (PaaS) са постигнали най-висок ръст от 50% и са следвани от софтуера за управление на хибридния облак – 41%.

На следващо място се нарежда фирмения софтуер като услуга и публичната облачна инфраструктура, които постигат растеж от 30%, докато хостваните публични облачни инфраструктурни услуги ги следват с 29%.

Облакът започна да навлиза в периода между 2014 и 2016, като 2017 беше годината, когато облакът стана новото нормално“, отбелязва Джон Динсдайл, главен анализатор в Synergy Research Group.

Според него през 2016 инвестициите в облачни услуги за първи път са надхвърлили тези в хардуер и софтуер, използвани за създаването на публични и частни облаци. А в следващите две години разликата значително продължава да се увеличава.

По думите на Динсдайл бързите темпове на повишаване на разходите за облачна инфраструктура през 2018 ще продължат да нарастват още по-скоростно и през новата година.

„През 2018 облакът започна да доминира ИТ разходите в някои области, поглъщайки възможностите за потенциален ръст на технологиите и услугите, които не са свързани с облака“, допълва експертът.


Облачната екосистема е отбелязала ръст от 32% през 2018

© CIO Media, Cio.bg

При оценяването на пазарните лидери, сред доставчиците през 2018 на челните места се нареждат Microsoft, Amazon Web Services, Dell EMC и IBM, като те са следвани от Salesforce, Cisco, Hewlett Packard Enterprise, Adobe и Vmware. Като цяло тези девет компании обхващат малко над половината от всички доставчици на облачни услуги.

Облачните технологии в момента генерират значителни приходи както за доставчиците на облачни услуги, така и за технологичните компании. Според нашите последни прогнози, макар че темповете на пазарния ръст неминуемо ще се забавят заради броя на компаниите в сектора, целият пазар ще се удвои по размер за по-малко от 4 години“, коментира Динсдейл.

Всъщност инфраструктурните инвестиции на доставчиците на облачни услуги са им помогнали да генерират над 150 млрд. долара приходи от IaaS, PaaS и SaaS. В допълнение към това тяхната инфраструктура поддържа интернет услуги като търсене, социални мрежи, имейли, електронна търговия, гейминг и мобилни приложения.

Като цяло през 2018 общите разходите за хардуер и софтуер, използвани за създаването на облачна инфраструктура, надхвърли 100 млрд. долара – приблизително разделено по равно между публичните и частните облаци – макар че разходите за публичния облак продължават да нарастват по-бързо.

Софтуерът за управление на хибридния облак е изключително малък сегмент в сравнение с другите, но той става все по-важен за успешното свързване на публичните облачни услуги и вътрешните ИТ ресурси“, заключва Динсдейл.


X