Софтуер

Финалът на международния дейтатон Hack the News ще се проведе на 29 януари

CIO Media

 

На 29 януари ще се проведе финалът на международния дейтатон Hack the News, подготвен от българската организация Data Science Society. Целта на инициативата е да намери постоянно решение на проблема с фалшивите новини чрез със създаването на алгоритъм, който засича къде и каква пропаганда има в даден текст.

Първият етап на състезанието се провежда между 22-27 януари онлайн и в четири точки по света, като до момента има повече от 250 участника от над 50 държави.  На 29 януари най-добрите екипи ще представят своите решения, a международно жури ще излъчи победителите.

„С предстоящия хакатон вярваме, че ще дадем началото на края на лошите практики, по които се пишат и четат новини. Заставаме зад open-sourced културата, така че всички разработени модели ще бъдат достъпни и ще да могат да се използват от всички с интерес в областта -  както от бизнеси, така и от изследователи и консуматори на новини“, коментират от Data Science Society.

Проектът е подкрепен от над 10 световни университета, работещи усилено в сферата на науката за данните, сред които Масачузетския технологически институт (MIT), Кеймбриджкия университет, Институтът "Макс Планк" и други. Партньор по проекта е и Катарският институт за компютърни изследвания (QCRI).

Официалното закриване на хакатона ще се проведе на 29 януари, от 19:00ч., на ул. Сердика 1 ет.3 (Sofia Lab). Желаещите да присъстват трябва да се регистрират тук.


X