Софтуер

САЩ превръщат развитието на изкуствения интелект в приоритет

CIO Media

В понеделник американският президент Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, с която задължава правителството да приоритизира разходите за разработването на изкуствен интелект, пише Bloomberg. Това се случва на фона на притесненията, че Китай има сериозни амбиции да доминира в сектора и че технологиите ще автоматизират милиони работни места.

Документът става реалност по-малко от седмица, след като Тръмп заяви, че инвестициите във „високотехнологичните индустриите на бъдещето“ са „необходимост“. Още тогава от Белия дом уточниха, че изкуственият интелект е една от сферите, които президентът е имал предвид, заедно с 5G, усъвършенстваните производствени процеси и други.

Технологичните лидери дълго време оказваха натиск върху администрацията за допълнително финансиране за проучвания и разработки, както и за по-фокусирана стратегия в областта на образованието. През декември изпълнителните директори на топ технологичните компании – включително Сундар Пичай от Google, Джини Ромети от International Business Machines Corp. и Сатя Надела от Microsoft – се срещнаха да обсъдят въпроса с представители на Белия дом, сред които беше и Иванка Тръмп.

Новата заповед предвижда поставянето на регулаторни рамки, които да гарантират надеждността на технологията, коментират от американската администрация. Документът не очертава специфични цели за финансиране, но трябва да гарантира, че AI се развива спрямо ценностите на САЩ, както и да насърчи обучения за бъдещите служители.

Няколко от лидерите на технологични компании, като Intel Corp. и IBM, както и Асоциацията за потребителски технологии приветстваха документа. Според други обаче той крие и своите рискове. „Тази изпълнителна заповед отразява подхода за ненамеса по отношение на разработката на изкуствен интелект. Затова съм притеснен, че така САЩ ще повтори грешките, които допусна във връзка с дигиталните технологии като ги прие за изначално положителни, без да обмисли достатъчно възможностите за неправилно им прилагане“, коментира сенатор Марк Уорнър от Вирджиния.

Действията на американската администрация са резултат от опитите на Китай да доминира в технологията, която се очаква да има сериозно влияние върху националната сигурност на САЩ. Китайското правителство определи като национален приоритет разработването на изкуствения интелект, като същевременно много компании внедряват системи с машинно обучение, за да обновят банковите услуги, да идентифицират лица в тълпа и да контролират дронове.

Заповедта не обхваща въпросите за защита на интелектуалната собственост, нито за контрола над износа, чрез който администрацията искаше да ограничи Китай в други области. Тя обаче има за цел да отвори нови пазари за американските компании.


X