Софтуер

IBM предлага иновативни решения за веригата на доставки на храни

CIO Media

IBM разработва иновативни решения за всеки етап от веригата на доставки на храни, за да се подготви за новите предизвикателства, пред които е изправено човечеството. През следващите пет години населението на Земята за пръв път ще премине границата от осем милиарда. Затова от компанията помагат на фермерите да максимизират добивите от посевите си и разработват начини за ограничаване на разхищението, което унищожава 45% от произведената храна. Учените на IBM също така работят за създаването на обезопасителна мрежа, която да улавя патогените и замърсителите преди да разболеят хората. И изобретяват начини, които да избавят сметищата и океаните ни от пластмаса.

„Нашата сложна хранителна верига – вече претоварена от промените в климата и ограничените водни ресурси – ще бъде подложена на още изпитания. За да отговорим на изискванията на това пренаселено бъдеще, ще се нуждаем от нови технологии и устройства, научни открития и изцяло нови начини на мислене относно безопасността и сигурността на храните“, коментира Арвинд Кришна, Старши вице-президент, облачен и когнитивен софтуер на IBM.

Тази седмица компанията ще представи учените зад тазгодишното събитие „5 in 5“ на Science Slam, което ще се проведе по време на Think 2019 в Сан Франциско. На 13 февруари от 20:00 до 21:00 всички заинтересувани ще могат да гледат излъчването на живо, а повторението ще могат да намерят тук. Събитията Science Slam дават на изследователите на IBM възможността да покажат важността на своята работа на широката публика в много кратко време – приблизително пет минути. Това помага на компанията да запознае аудиторията със своите иновации в един синтезиран и достъпен формат.

„Нашите изследователи ни вдъхновяват да си представяме какво още би могло да бъде възможно в следващите пет години. Когато на Земята се роди осеммилиардният човек, той или тя ще встъпят в този свят по-свързани, по-независими и по-откликващи на промените, отколкото родителите им са си представяли някога. Това е бъдещето, което очаква всички ни,“ подчертава Кришна.

Ето кои са основните прогнози, които учените от IBM ще представят тази година:

От семето: Дигиталните двойници в селското стопанство ще помогнат за изхранването на растящото население с по-малко ресурси

Как даваш достъп до кредит на фермер, който никога не е стъпвал в банка? Като цифровизираш и уловиш всички аспекти на земеделието – от качеството на почвата, през уменията на тракториста, до цената на пъпеша, продаван на пазара. Това е известно като Дигитален близнак и в рамките на следващите пет години чрез изкуствен интелект (ИИ) IBM ще може да използва тези данни, за да прогнозира прецизно добивите. Това, на свой ред, ще даде на банките и финансовите институции информацията, която им е нужна, за да отпуснат на фермерите кредити за разрастване.

До жътвата: Блокчейн технологията ще попречи на изхвърлянето на храна

Компанията планира в рамките на пет години да елиминира много от скъпоструващите неизвестни във веригата за доставка на храните. От фермерите до доставчиците на хранителни продукти, всеки участник във веригата ще знае точно колко да засади, поръча и експедира. Изхвърлянето на храни ще намалее значително и продукцията в кошниците на потребителите ще бъде по-свежа, когато блокчейн технологията, устройствата IoT и алгоритмите на ИИ обединят сили.


IBM предлага иновативни решения за веригата на доставки на храни

© CIO Media, Cio.bg

До рафта: Опознаването на микробиома ще защити човечеството от лошите бактерии

В рамките на пет години инспекторите по безопасност на храните по целия свят ще добият нова суперсила: способността да използват милиони микроби, за да предпазят храната. Тези микроби – някои безопасни за прием от хора, други не – редовно са в контакт с храните във фермите, фабриките и хранителните магазини. Благодарение на нова техника, която ни дава възможност да анализираме без високи разходи техния генетичен строеж, микробите ще помогнат да се научи много за безопасността на това, което консумираме. 

До масата: Сензори с ИИ ще засичат патогените в домовете, пренасяни с храната

В рамките на пет години фермерите, преработвателите и продавачите на храни по цял свят – заедно с милиардите потребители, готвещи в домовете си – ще имат възможност да засичат без усилия опасните замърсители в храната си. Всичко, от което ще се нуждаят, е мобилен телефон или устройство със сензори с ИИ на кухненския плот. Изследователите на IBM създават мощни преносими сензори с ИИ, които могат да засичат преносими с храната патогени навсякъде, където е възможно да се появят такива. Тези преносими сензори за бактерии могат рязко да увеличат скоростта на тестовете за патогени от дни на секунди, като позволяват на отделни лица по хранителната верига да засекат наличието на вредни ешерихия коли (E. Coli) или салмонела (Salmonella), преди да се разрази епидемия.

До отпадъците: Радикално нов процес на рециклиране ще вдъхва нов живот на стара пластмаса

За пет години третирането на отпадъците и създаването на нови пластмаси ще бъде напълно трансформирано. Всичко, от картонените опаковки за мляко и пликовете за бисквити до пазарските торбички и мрежи, ще бъде рециклируемо, а производителите на полиестер ще могат да приемат отпадъци и да ги преработват в нещо полезно. Този преход ще бъде движен от иновации като VolCat, каталитичен химичен процес, който смила определени пластмаси (наречени полиестери) в субстанция, която може отново да захранва машините за производство на пластмаси, за да се изработват нови продукти.


X