Софтуер

Българската финтех компания Payhawk.io привлеча 1 млн. лв. инвестиции

CIO Media

Българската финтех компания Payhawk.io обяви днес нов рунд на финансиране, подкрепен от от Eleven Ventures и 8 доказани експерти в индустрията. Компанията ще използва новопривлечения капитал от 1 млн. лв., за да удвои сегашния си екип от 7 души и да разшири дейността си в Европа и Великобритания, където наскоро откри офис.

„Създаването на финтех продукт изисква знания и опит в областта на технологиите, финансите и правото, за да се развива успешно в силно регулиран и конкурентен пазар. Присъствието на толкова много уважавани инвеститори в този инвестиционен рунд е атестат за потенциала и качеството на Payhawk.io. Страхотно е да виждаме финтех специалисти като Пери Блачър, финтех съветник на Google, партньор в Augmentum Capital и старши съветник на Barclays UK, да се присъединяват към инвестиционния рунд”, коментира Даниел Томов, партньор в Eleven Ventures.

Освен от Eleven Ventures инвестиционният рунд е подкрепен от и добре познати на световния пазар експерти: Пери Блачър, финтех съветник на Google и Старши съветник на Barclays UK; Марк Рансфорд, инвеститор и съветник на бързоразвиващи се финтех компании; Васил Терзиев и Светозар Георгиев, съоснователи на Телерик Академия и Campus X; Неделчо Спасов и Станимир Василев, съоснователи на Management Financial Group; Фарис Суайс и Павел Илиев, генерални директори на водещи софтуерни компании.

За успеха на компанията без съмнение помагат и наскоро спечеленото отличие. Payhawk.io получи призвание като една от най-иновативните финтех компании в Европа на престижния Paris Fintech Forum на 29 януари, организиран от Wirecard и Visa. Българският финтех се конкурира с други 50 компании от 18 европейски държави. Наградата е стратегическо партньорство с Wirecard и Visa, което ще подпомага усилията на Payhawk.io да иновира на европейския пазар за малки и средни бизнеси.

Като финтех компания Payhawk.io има за цел да помага на малки развиващи се бизнеси в управлението на разходи. Тя е основана от двама бивши служители на Телерик Христо Борисов и Бойко Караджов и развива динамично продукт. „Проблемът за малките бизнеси започва след използването на корпоративна карта. 90% от малките бизнеси нямат повече от 1 корпоративна карта заради времето, нужно да съберат всички платежни документи и да обработят банковите извлечения за всяка карта. От друга страна актуалният финансов отчет отнема повече от месец да бъде обработен от счетоводния екип. Чрез Payhawk.io малките бизнеси могат лесно да издават корпоративни карти за своите служители и да имат информация в реално време кога, как и къде биват похарчени средства”, споделя Христо Борисов, съосновател и главен изпълнителен директор на Payhawk.io.

„Ежедневно говорим с основатели и мениджъри на развиващи се компании, които са отговорни за големи бюджети. Когато пътуват, те трябва да използват личните си карти за разплащания, след което да попълват разходни отчети и да чакат възстановяване на похарчените средства. Payhawk.io издава дебитни карти, които събират и разчитат данни от фактури и касови бележки, премахвайки нуждата от разходни отчети. Това позволява на малките бизнеси да издават физически и виртуални корпоративни карти, без да посещават банка," допълва Борисов.


X