Софтуер

Нови жертви на кибератаката, поразила Norsk Hydro

CIO Media


Криптоворусът, от който пострада норвежкият производител на алуминий Norsk Hydro, е засегнал и две американски химически компании, пише Freedomonline.bg. Hexion и Momentive са били поразени на 12 март, като атаката е довела до безвъзвратна загуба на данни на глобално ниво.

Според публикация на Motherboard става дума за криптовируса LockerGoga. Атаката е принудила ръководството на двете организации, управлявани от един и същи инвестиционен фонд, да използва „отряди за бързо реагиране“, за да отстрани проблема.

В деня на атаката част от работещите под Windows компютри на двете химически компании са били засегнати от познатия blue screen of death – грешка, която води до забиване на операционната система и визуализиране на син екран с предупредително съобщение за проблема. След рестартирането на поразените от грешката машини, файловете им са били криптирани изцяло.

„Всичко спря. Нямаше мрежи, имейли, нищо“, коментира служител в една от химическите компании.

Информацията на компрометираните машини най-вероятно е безвъзвратно загубена и организациите ще бъдат принудени да купят „стотици нови компютри“, става ясно от имейл на мениджърите до техните служители.


X