Софтуер

Microsoft е на крачка от ДНК базираните центрове за данни

CIO Media

След като се създават все повече и повече данни, инженерите вече усърдно търсят начини да увеличат в максимална степен количеството информация, което може да се съхранява на квадратен сантиметър, така че в крайна сметка да не запълним и последната педя земя на планетата с центрове за данни. От всички възможни начини, един от най-обещаващите е съхраняването на данни в ДНК, създавайки носител на информация, много по-малък от съвременните използвани методи.

За да постигнат тази цел, учените в Microsoft обединяват усилия с Вашингтонския университет за извършване на тестове, пише Digital Trends. В нов експеримент учените от двете институции успешно са кодирали думата „здравей“ във фрагменти на синтетична ДНК – и след това са ги обърнали отново в дигитални данни, използвайки изцяло автоматизирана система.

„Това показва, че автоматизацията от край до край е възможна за съхраняване на ДНК данни. Без автоматизацията, никога не би работил подобен метод“, коментира от Вашингтонския университет.

Предимството на ДНК кодирането не е свързано само с по-високата плътност на данните в сравнение с другите методи за съхранение. Това може да бъде и едно по-дългосрочно решение, доказателство за което е фактът, че ДНК все още се открива в артефакти от преди десетки хиляди години като мамутски бивни и кости на праисторическите хора. Същото може да се окаже вярно и за ДНК базирания сторидж в центровете за данни. Макар че на теория се спазва същия принцип, трябва да се отбележи, че настоящата демонстрация е проведена със синтетична ДНК, създадена в лаборатория – в сравнение с човешката ДНК или с тази на други живи организми.

Колкото и да е вълнуващо откритието, не очаквайте центровете за данни в близко бъдеще да използват подобна технология.

„В момента сме в етап на проучване и това беше опит да се разберат предизвикателствата, свързани със създаването на хибридни молекулярно-електронни системи. Все още сме в началото, научаваме толкова много и се вълнуваме да видим какво е възможно. Ние прилагаме подход от край до край при технологията и имаме много силен екип, който работи по проекта. Чувстваме се щастливи, че нашите институции искат да инвестират в иновацията“, допълват от екипа на Microsoft.


X