Софтуер

От идеята към реализацията – пътят на една млада финтех компания

CIO Media

Мария Динкова

Започването на бизнес никога не е лесно начинание и въпреки това броят на стартъпите, опитващи си късмета на пазара, продължава да се увеличава. От една страна, тази тенденция се дължи на факта, че стартирането на компании днес е модерно, а от друга страна, благодарение на новите технологии едва ли някога това е било по-лесно. Независимо от сектора обаче перспективната идея, добрият екип и опитните съветници се задължителни, за да могат младите организации да си проправят път през бизнес джунглата. Именно това се оказва и успешната формула на българската финтех компания Payhawk, която тепърва започва да се разраства и да жъне успехи не само у нас, но и на европейския пазар.

Организацията е създадена миналата година от няколко бивши служители на "Телерик" с цел да помагат на малките и средните компании да управляват своите разходи. Обикновено при пътуване в чужбина служителите използват личните си дебитни карти за разплащания, след което трябва да попълват разходни отчети и да чакат похарчените средства да им бъдат възстановени. С такава трудност в своята работа многократно са се сблъсквали и съоснователите на Payhawk Христо Борисов и Бойко Караджов. „Започнахме да валидираме идеята с компании от САЩ, Канада, Австралия и Европа, които признаха, че имат сериозен проблем с корпоративните разходи. Оттам, комбинирано с нашия лош личен опит с описването и осчетоводяването на корпоративните разходи в големи фирми, се роди идеята да създадем решение, което да улеснява целия този процес“, разказва Андрей Банковски, директор „Бизнес развитие“ в Payhawk.

Иновативните продукти

Към момента компанията предлага основно две версии на продукта, като екипът у нас се занимава с тяхната разработка, а офисът в Лондон ще отговаря за търговската част от дейността. Основната услуга на финтех организацията е издаване на дебитни карти, които работят със специален софтуер. Чрез него се сравнява всеки един разход с направената транзакция и се прави автоматично извличане на данни от касови бележки и фактури. По този начин служителите трябва само да снимат съответния счетоводен документ, а ако той е генериран онлайн, се качва директно на портала на Payhawk и оттам се извличат всички необходими данни. Това спестява изключително много време на служителите, а на бизнеса позволява да има информация в реално време кога, как и къде средствата се харчат.


За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X