Софтуер

Пионерите при използването на нови технологии вече берат плодовете на усилията си

CIO Media

Дивина Паредес, CIO Australia

Дигиталната трансформация получи признанието, че е основен ключ към успеха на бизнеса в XXI век и много организации вече се радват на бърза възвращаемост от своите инвестиции. Последният анализ на Constellation Research, консултантска компания за проучвания в технологичната сфера, базирана в Силициевата долина, установява, че над 2/3 - 68% - от респондентите съобщават за по-бърза възвращаемост на средствата, вложени в стратегиите им за дигитална трансформация.

Изследването анализира състоянието на дигиталната трансформация сред компаниите пионери в това отношение и ранните имплементации, които са част от абонатната база на Constellation Research. Според резултатите от него през последната година броят на проектите за дигитална трансформация, ръководени от CIO или CDO, значително нараства в сравнение с 2017 г.

33% от анкетираните организации посочват, че стратегията им за дигитална трансформация се ръководи от техния ИТ директор, 23% - от главния изпълнителен директор, а 20% са възложили тази задача на своя дигитален мениджър (CDO).

През 2017 г. ситуацията изглежда по друг начин. Тогава главните изпълнителни директори водят класацията с 29%, следвани от ИТ директорите с 19%, а CDO са ръководили дигиталните стратегии на 8% от компаниите. И ако излизането на лидерската позиция на CIO може да бъде посочено като основната новина от тазгодишното изследване на Constellation Research, то не трябва да се неглижира и нарастващoто значение на ролята на CDO, обръщат внимание създателят на консултантската компания Рей Уанг и ръководителят на изследването Кортни Сато, като отдават тази промяна на все по-сериозния акцент, който големите компании (с над 1 млрд. годишни приходи) поставят върху дигиталната трансформация. Според тях съществува пряка връзка между лидерството в областта на дигиталната трансформация и приходите на компаниите.


За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X