Софтуер

Обещаващото бъдеще на българския финтех сектор, но колко е светло настоящето?

CIO Media

Мария Динкова

Ефективните регулации са изключително важни за иновациите и бъдещия успех на финансовите услуги, особено когато става дума за финтех компаниите. За да се постигне една благоприятна среда за всички участници, трябва да се намери правилният баланс между законодателните изисквания и внедряването на новите технологии. Именно това определящо равновесие се оказват трудно за постигане на европейския и съответно на българския пазар.

През 2018 г. най-голям ръст от 143% се наблюдава при финансирането на финтех компаниите в Югоизточна Азия. Същевременно САЩ запазват позицията си на лидер при концентрацията на финтех организации, като Азия и Европа съответно заемат второ и трето място. „През миналата година Азия изпревари САЩ и като ръст, и като обем на привлечените инвестиции. Но все пак САЩ остават мястото, където най-силно е развита екосистемата. Азия обаче задминава Европа и това е безспорно. Ние трябва да наваксаме“, отбелязва Светослав Димитров, член на управителния съвет на Българската финтех асоциация.

Според експерта в основата на тази тенденция са традиционният консерватизъм и свръхрегулациите на Стария континент. „САЩ и Азия изпреварват, защото имат много по-либерални и отворени регулации към предприемачите и инвеститорите в сектора“, допълва Димитров. Въпреки това и тук финтех секторът се развива активно, но темповете на растеж са доста по-бавни и не могат да се сравняват с останалите региони.


За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X