Софтуер

Докъде се простира сътрудничеството между банките и финтех компаниите

CIO Media

Мария Динкова

Ако преди често се говореше за изострената конкуренция между тези два типа организации, днес вече експертите са категорични, че бъдещето предвещава единствено сътрудничество. Според Deloitte 82% от действащите доставчици на финансови услуги очакват да разширят своите партньорства с финтех компании през следващите от 3 до 5 години. Подобни са данните и от Capgemini Financial Services Analysis: 86% от изпълнителните директори на банки смятат, че липсата на сътрудничество ще навреди на техния бизнес в бързо развиващата се дигитална екосистема.

Партньорството между банките и финтех компаниите се насърчава и от регулациите, свързани със споделяне на потребителски данни, като Директивата за платежните услуги PSD2. Великобритания прави дори още една крачка напред. Най-големите банки и фирми за финансови технологии в страната създадоха и публикуваха миналата година набор от насоки за подобряване и улесняване на сътрудничеството между тези два типа институции. В останалата част на Европа, включително в България, вече има банки, които също са обърнали гръб на конкуренцията и предпочитат да спечелят от работата с новите пазарни играчи.

Всъщност експертите дефинират различни видове сътрудничество между банките и финтех компаниите, като най-често те се свеждат до четири типа. На първо място, това са споразуменията за партньорство, които засега са най-успешният модел. Чрез тях се установява използването или придобиването на решения, разработени от финтех организации. Начинът, по който тези споразумения обаче са сключени, може да ограничи ръста на финтех компаниите, тъй като не им позволява да работят на други пазари и с други банки.


За да прочетете цялата статия, е нужен абонамент.


X