Софтуер

Българска компания с престижна IoT награда

Майя Бойчева-Манолчева

Българският стартъп Навигато спечели първо място в категорията Интернет на нещата за 2019 (IoT of the Year) на конкурса на пролетното издание на Форума за изкуствен интелект и блокчейн (Malta A.I. and Blockchain Summit), провел се в периода 23 - 24 май в Малта. Компанията беше отличена за разработката на едноименната децентрализирана платформа за мониторинг и управление на зарядни станции за електрически превозни средства. Проектът на Навигато се базира на собствени хардуерни решения за управление и мониторинг, които превръщат всяка зарядна станция в умно устройство от следващо поколение. Децентрализираната IoT екосистема предлага услуги както за B2B, така и за B2C клиенти.
"Тази награда е голямо признание за нас и за нашия четиригодишен упорит труд. Горд съм, че имам такъв брилянтен екип зад себе си!", коментира Калин Цеков, изпълнителен директор на компанията.
Навигато работи активно по проекти в Азия, Европа и САЩ, а това не е първата награда, която печели. Миналата година компанията се нареди на първо място в националната селекция в категорията IoT Startup на конкурса Central European Startup Awards (CESA) и на 24 октомври 2018г. участва в големия финал във Варшава.
Форумът Malta A.I. and Blockchain Summit се провежда за втора поредна година, като тазгодишното майско издание събра над 5500 участника. Във фокуса на събитието бяха теми като променящият се пазар на труда, големите бази данни, ролята на биткойна, националната правна рамка за изкуствен интелект, върху създаването на която правителството на Малта е концентрирало усилия и др.
В останалите седем категории на конкурса победители станаха проектите/компаниите - Solarcoin, ArtSquare.io, Europechain, bitcoin.com, Crypto Briefing, G8C и Holochain.
Като част от събитието беше проведен и търг на картини, приходите от който ще бъдат дарени за социално значими каузи. През месец ноември се очаква да се проведе и зимното издание на форума.

X