Софтуер

Хакерите се насочват към приложенията за комуникация

Мария Динкова

Някои от двойниците на най-популярните инструменти за комуникация и сътрудничество са компрометирани от киберпрестъпници, показват данните от ново излседване.

Според Kaspersky съществуват около 1300 приложения с имена почти идентични с тези на Skype, Zoom, Slack или Webex.

Разработчиците използват подобни коварни тактики, за да разпространяват своите собствени продукти с надеждата, че масите от потребители, които за първи път работят от дистанция няма да могат да забележат разликите.

Това не би било особено голям проблем, ако хакерите и киберпрестъпниците не се възползваха от ситуацията, за да заразяват устройствата с малуер.

От Kaspersky установяват, че от 1300 файла, които те са анализирали, 200 от тях са били "заплахи", което означава, че те най-вероятно са съдържали млауер, рансъмуери, троянски кон за отдалечен достъп (RAT) и други.

От компанията установяват още, че най-често престъпниците разпространяват своя код по името Skype, като са открилт 120 хил. различни подозрителни файлове, използващи това име.

"Трябва да бъде ясно - не изглежда, че има силно увеличение на броя на атаките или броя на файловете, които са маскирани като популярни приложения за социални срещи. Точният брой на тези файлове, които виждаме е доста умерен. Те обаче са доста над средното, когато говорим за Skype конкретно, но това приложение заради популярността си от много години е традицонна цел на хакерите", коментира Денис Паринов, експер по сигурност в Kaspersky.

"Същевременно ние смятаме, че е важно да уведомим хората за съществуването на такива заплахи. В настоящата ситуация, при която много от нас работят у дома, е изключително важно да се гарантира, че инструментите, които използваме за онлайн срещи, са свалени от легитимни източници, настроени са правилно и нямат сериозни непоправени уязвимости", допълва Паринов.

X