Софтуер

В ерата на хибридния облак се търсят умения за работа с отворен код

Мария Динкова

Нов доклад на IBM и O'Reill разкрива, че днес много по-търсени са yменията за работа със софтуер с отворен код, в сравнение тези, които са необходими при използването на специализирани платформи, пише ITProPortal.

Според проучването, проведено сред 3 400 разработчици и технологични мениджъри, 94% от анкетираните приоритизират уменията за отворен код, докато почти две трети (70%) предпочитат да използват облачен доставчик, базиран на отворен код.

Уменията, свързани с технологиите за отворен код, като Linux или Kubernetes, също са значително по-популярни (64,6%) в сравнение с уменията, свързани със специфични платформи като AWS или Azure (35,4%).

Освен това повечето запитани отбелязват, че приносът към софтуера с отворен код впечатлява потенциалните работодатели и създава по-добри бизнес възможности за тях.

"Съвременните софтуерни архитекти и разработчици трябва да са запознати както с модерните технологии за отворен код, така и с облачните предложения. В дългосрочен план разбирането на повечето основни проекти за отворен код ще осигури значителни ползи за кариерен ръст и други професионални дейности", се коментира в доклада.

Значителна част от компаниите също така планират да приложат отворен хибриден облачен подход, при който комбинират и обединяват публичните и частните облачни услуги от различни доставчици. По този начин те ще създадат единна гъвкава ИТ инфраструктура, базирана на технологии с отворен код.

IBM и O'Reilly очакват използването на хибридния облак да се увеличи с 47% през следващите три години. Същевременно двете компании прогнозират, че в бъдеще организациите ще използват приблизително шест хибридни облака в своите инфраструктури.

X