Софтуер

Юбилейни годишни награди на БАИТ

CIO Media

Тази година Българската асоциация по информационни технологии раздаде за 10-и юбилеен път своите годишни награди, като за първи път церемонията се проведе онлайн във виртуално студио. Юбилеят на "българските оскари" съвпадна и с 25-ата годишнина от създаването на БАИТ.

"Това беше година, изпълнена с предизвикателства, и ние се представихме подобаващо", каза на откриването Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ и председател на журито в конкурса. "Нашият бранш не само не премина в рецесия, той има ръст и продължаваме да подпомагаме цялата икономика по пътя й към дигитализацията", допълни той.

Председателят на БАИТ връчи специална почетна грамота за принос към установяването на ИТ в България на един от първопроводниците на информационните технологии у нас акад. Кирил Боянов. "Благодаря на ръководителите и екипите на всички фирми, които са членове на БАИТ. С някои от тях преди 30 години сме се срещали по конференции, по панаири, по работни групи. Тогава това бяха ентусиазирани млади хора, които работеха в организации със софтуерни технологии, с компютърни технологии и които дадоха много на българската индустрия. Малко по-късно, след прехода, старите ръководители доста мислехме по въпроса дали това младо поколение ще се справи с новите предизвикателства. И те се справиха блестящо, защото трябваше да сменят парадигмата на технологиите, да почнат много нови неща и действително днес се възхищавам на постиженията им", каза акад. Боянов при получаване на наградата. "Силно впечатление прави, че те възпитаха млади хора, които се включиха активно в тази дейност и неслучайно българските ИТ специалисти са широко търсени по света", добави той.

Вицепрезидентът на РБългария Илияна Йотова връчи наградата за специален принос на първия председател на БАИТ - д.т.н. инж. Николай Илиев. Призът се присъжда с вътрешни номинации на БАИТ.


д.т.н. инж. Николай Илиев

д.т.н. инж. Николай Илиев"Българската държава трябва да положи повече усилия, ако иска страната ни да се превърне в своеобразен информационен и технологичен хъб за тази част на Европа, а защо не и за цяла Европа - посочи Илияна Йотова. - Споменаването на ИТ сектора като приоритетен не е достатъчно за реалното му превръщане в такъв. Необходими са насочени политики, основани на задълбочени анализи с активното участие на вас, специалистите", допълни вицепрезидентът.

"Днес е много трудно да се дават съвети на по-младите, от тях ще можем само да се учим", каза Николай Илиев. "Все пак от личния си опит ще си позволя два съвета към колегите, които имат куража да създават собствен продукт: не преставайте да вярвате в успеха дори когато нещата изглеждат безнадеждни и избирайте по-малки торти, но се борете за по-голямо парче от тях, вместо да се борите за малко от големите. Николай Илиев пожела на тези, които ще участват в изграждането на нещо по-интересно и по-голямо: "Останете по-добри и по-хуманни от продуктите, които създавате. Тогава няма защо да се страхувате от тях."

Тази година в "Наградите на БАИТ" се състезаваха 93 проекта, разпределени в 7 категории. Наградата за журналистически принос беше връчена от Тодор Младенов, изпълнителен директор на "София Тех Парк" на Майя Бойчева-Манолчева за подкаста ICTalks.

X