Софтуер

Бъдещето на програмирането е в отворения код

Мария Динкова

Почти всички софтуерни разработчици смятат, че отвореният код е бъдещето на програмирането и очакват той да бъде част от техните организации през следващите години, пише ITPorPortal.

Това показват данните от нов доклад на софтуерната компания Aiven, който е базиран на проучване сред 200 британски разработчици в големи компании, специализиращи в облачни технологии и бази данни. Според експертите отвореният код носи "два пъти повече" ползи отколкото недостатъци, като най-голямата е прозрачносността на кода.

В доклада се посочва, че именно прозрачността улеснява намирането и поправянето на бъгове бързо. Сред другите значителни ползи са намалената зависимост от доставчиците, както и възможността за създаване на уникални функционалности.

В същото време обаче отвореният код има и своите отрицателни страни, като сред тях поддръжката е най-проблематична. Трудностите при конфигурацията или инсталирането на софтуер, липсата на поддръжка и скритите разходи също се споменават от страна на разработчиците като недостатъци.

Едно от възможните решение на тези проблеми е избирането на управляван отворен код, който може да помогне на компаниите да избегнат трудностите при поддръжката и да освободи повече време за важните за бизнеса задачи, се заключва в доклада.

"Отвореният код осигурява на компаниите гъвкавост за растеж, без притеснение за зависимостта от доставчиците и другите предизвикателства, които идват с използването на лицензиран софтуер", коментират експертите от Aiven.

"Въпреки това софтуерът с отворен код не идва и без своите собствени предизвикателства и е изключително важно компаниите, които искат да го използват, е да имат нужната подкрепа за преодоляването на всякакви трудности, свързани с инсталирането и поддръжката - независимо дали ще бъде вътрешна или осигурена от трета страна".

X